Am gasit in Campina, in timpul pregatirilor de anul trecut pentru turul arhitectural Case de Epoca ce a avut loc acolo, o interesanta casa in stil neoromanesc, apartinand fazei timpurii de dezvoltare a arhitecturii nationale romanesti. Acea perioada s-a desfasurat intre 1886, anul cand Casa Lahovary, proiectata de arhitectul Ion Mincu, a fost construita, si 1906, cand acest design specific Romaniei a fost „codificat” in arhitectura marilor cladiri care au functionat ca pavilioane ale Expozitiei Jubiliare Regale din Bucuresti. Stilul neoromanesc ulterior a mai evoluat in fazele matura si tarzie, pana la zenitul acestuia la sfarsitul anilor 1940.

Casa in stil neoromanesc timpuriu, datand de la inceputul anilor 1900, Campina (©Valentin Mandache)
Acest minunat exemplu din Campina dateaza, in opinia mea, din anii 1900, expunand un mix de caracteristici neoromanesti si Mic Paris, specifice fazei timpurii ale designului national. Particular neoromanesc sunt veranda in trei arce, medalioanele de ceramica colorata sau arcul in dinti de caramida de deasupra usii. Mic Paris este aspectul general al structurii, o casa vagon cu fatada la strada, cu lemnarie de usa tipica si finiala de acoperis. Casa a trecut probabil printr-o serie de renovari in timpul de mai mult de un secol al existentei sale, care au alterat sau ras parte din ornamente si alte detalii arhitecturale, cea mai agresiva asemenea interventie avand loc, in viziunea mea, in ultimii cativa ani.

Casa in stil neoromanesc timpuriu, datand de la inceputul anilor 1900, Campina (©Valentin Mandache)
Cu toate acestea cladirea retine destule elemente si detalii originale care pastreaza caracterul sau neoromanesc timpuriu. Fotografia procesata in duo-ton de mai sus pune in evidenta si mai mult liniile definitorii ale acestei pitoresti case, furnizandu-ne o mai buna idee despre interesantul sau mix de tipuri neoromanesti si Mic Paris.

Casa in stil neoromanesc timpuriu, datand de la inceputul anilor 1900, Campina (©Valentin Mandache)
Principalul sector neoromanesc este veranda in trei arce, o referinta la trinitatea crestina, ce se vede si in cei trei lobi formand fiecare arc. Frantura de arc este o trimitere la traditiile arhitecturale balcanic-otomane ale acestei regiuni dupa cum sunt vazute in arhitectura bisericilor brancovenesti din sec. 18 si inceputul sec. 19, o sursa principala de inspiratie pentru design-ul neoromanesc. Stalpii verandei sunt de tip etnografic, dupa cum se intalneste in casele taranesti, o alta fantana de inspiratie pentru arhitectura nationala.

Casa in stil neoromanesc timpuriu, datand de la inceputul anilor 1900, Campina (©Valentin Mandache)
Cele mai eye catching elemente al fatadei sunt medalioanele de ceramica smaltuita care impodobesc sectorul de intrare si spatiul de zid dintre arce si ferestre. Ceramica colorata pe fatade de cladiri este o inovatie a erei victoriene, ce a avut intru-catva ecouri slabe in Romania acelei perioade, vazute mai ales in edificiile neoromanesti timpuri. Mai sus este o redare in acel material a unui medalion de biserica brancoveneasca, care la randul sau se inspira din arhitectura islamica balcanic-otomana. Sugestiv pentru neoromanesc este arcul dintat in caramida, constituind o referinta la arhitectura pre-brancoveneasca (dupa cum e exemplificat in lucratura de caramida a bisericii Mihai Voda Church).

Casa in stil neoromanesc timpuriu, datand de la inceputul anilor 1900, Campina (©Valentin Mandache)
Imi plac in mod deosebit medalioanele de ceramica colorate in galben si albastru, ce puncteaza zidul dintre arcuri, care impreuna cu culoarea de nuanta slaba rosu a fatadei, ce la inceputurile casei a fost probabil o varietate de rosu pompeian, folosit in decorarea multor edificii neoromanesti ale fazei timpurii si mature, formeaza tricolorul steagului Romaniei, o instanta care am mai intalnit-o la alte cateva case de acest gen de design.
Postat în:Patrimoniu Arhitectural, Regiunile Romaniei, Stil Neoromânesc Tagged: Arhitectura, Arhitectura Romaneasca, Arhitectura Romaniei, Campina, Case de Epocă, Identitate, Identitate Naţionala, Istorie, neoromanesc timpuriu, Patrimoniu Arhitectural, Prahova, Romania, Stil neoromanesc timpuriu, Stil Neoromânesc, Stil Romanesc, Valahia, Valentin Mandache
