Quantcast
Channel: Valentin Mandache, istoric de arhitectura
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1476

Invitatie la tur duminical de istorie arhitecturala in zona Calea Calarasi, 6 aprilie

$
0
0

Dragi cititori,

Aceasta este o invitatie la un tur de istorie arhitecturala in zona Calea Calarasi a Bucurestiului, deschisa oricarui dintre dumneavoastra care doreste sa insoteasca autorul blogului Case de Epoca, duminica, 6 aprilie ’14, pentru doua ore intre 11.30h – 13.30h.

Voi fi ghidul dumneavoastra in aceasta zona bucuresteana, care inca isi pastreaza cu stoicism caracterul de epoca, reministent zilelor de glorie ale orasului ca Micul Paris al Balcanilor, dar continuat de asemenea cu fine exemple de arhitectura neoromaneasca, Art Deco si forme vernaculare. In afara acelor design-uri, mai sunt de asemenea cateva case de tip otoman, cu motive intalnite in restul Balcanilor si Anatolia. Calea Calarasi este un cartier odata foarte cosmopolit, cu o importanta comunitate evreiasca, precum si alte comunitati din zona Balcanilor, in partea de centru-est a vechiului Bucuresti, ce a inceput sa se dezvolte mai semnificiativ in prima parte a sec. 19, cand orasul era inca firm inclus in orbita economica a Imperiului Otoman, iar urbea se extindea de-a lungul drumului ce mergea spre porturile turcesti de atunci de la Dunarea maritima si Marea Neagra. Contine multe exemple de bijuterii arhitecturale ascunse, vorbind elocvent despre istoria sociala si gusturile unor vremuri apuse. Cele mai multe cladiri sunt locuinte, un fapt care adauga la sarmul arhitecturii locale. Printre relativ putinele edificii mari comerciale sau publice se numara “Hala Traian”, o bijuterie a erei victoriene pe structura de elemente din fier turnat, construita in 1896 dupa un proiect al arhitectului italian Giulio Magni, ce era la vremea acea arhitectul sef al capitalei. Calea Calarasi este astfel o enciclopedie deschisa a istoriei sociale si arhitecturale bucurestene, inca populat de vechi familii ce isi pot identifica radacinile pana la micii negustori din era otomana. Toata aceasta incantatoare arhitectura va asteapta sa o descoperiti si fotografia! :)

Turul costa 35 lei de persoana, rezervari prin email la v.mandache@gmail.com sau folosind sectiunea de comentarii a acestui post. Va voi trimite un mesaj cu detaliile locului de intalnire atunci cand voi primi rezervarea.

Astept sa ne intlanim la tur!

Valentin Mandache, expert in case de epoca (tel: 0728323272)

Tur arhitectural duminical Case de Epoca in zona Calea Calarasi, Bucuresti (©Valentin Mandache)

Tur arhitectural duminical Case de Epoca in zona Calea Calarasi, Bucuresti

***********************************************

Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.

***********************************************

Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.


Filed under: Bucuresti, Patrimoniu Arhitectural Tagged: Arhitectura, Arhitectura Romaneasca, Arhitectura Romaniei, Bucuresti, Calea Calarasi, Case de Epocă, Dezvoltare Urbana, Fotografie Arhitecturala, Identitate, Istorie, Istorie Arhitecturala, Micul Paris, Patrimoniu Arhitectural, Romania, Tur Arhitectural, Tur Istorie si Fotografie Arhiecturala, Valentin Mandache

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1476