Dragi cititori,
Voi organiza un tur tematic de doua ore, intre 11.30h – 13.30h, sambata 22 martie ’14, pe subiectul mai putin obisnuitei arhitecturi funerare sau a vietii-de-apoi din cadrul Cimitirului Bellu, cea mai faimoasa si bogata in monumente necropola a Romaniei, echivalentul in aceasta parte a Europei a cimitirelor Père Lachaise din Paris sau Highgate din Londra. Turul se desfasoasra in sectiunea de rit ortodox, si poate fi de interes pentru oricine dintre dumneavoastra care doreste sa-si completeze cunostintele despre captivanta istorie arhitecturala a orasului sau sunteti in vizita ca turist sau afaceri.
Cimitirul Bellu este considerat Panteonul National al acestei tari, continand locurile de veci si remarcabilele monumente funerare ale unui mare numar de importante personalitati ce au contribuit la realizarea natiunii romane moderne, oameni ca Mihai Eminescu, poetul national, Ion Mincu, initiatorul stilului neoromanesc in arhitectura sau generalul Christian Tell, erou al Revolutiei de la 1848. A fost deschis in 1858 ca cimitir public, parte a masurilor avansate de urbanism ale erei Victoriene, o consecinta a cresterii rapide a populatiei, cand locurile traditionale de ingropaciune din jurul bisericilor orasului devenisera supra-aglomerate si precare pentru sanatatea publica. Multe din monumentele funerare de la Bellu sunt exceptionale tributuri arhitecturale pe care cei in pozitii importante, evlaviosi sau bogati le dedicau apropiatilor lor decedati. Aceste structuri urmeaza indeaproape tiparele arhitecturale la moda ale vremii, reprezentand o veritabila enciclopedie condensata de stiluri. Detaliile lor decorative sunt deseori superlative si contin simboluri de la cele sacre, etnografice pana la cele profane. Cimitirul este parte a Asociatiei Cimitirelor Semnificative ale Europei (ASCE) ca o recunoastere a valorii de patrimoniu ce o reprezinta. Acest loc atat de incarcat de istorie si arhitectura fina este acum parte a tururilor organizate de autorul blogului Case de Epoca!
Turul costa 35 lei de persoana, rezervari prin email la v.mandache@gmail.com sau folosind sectiunea de comentarii a acestui post. Va voi trimite un mesaj cu detaliile locului de intalnire atunci cand voi primi rezervarea.
Astept sa ne intalnim la tur,
Valentin Mandache, expert in case de epoca (tel: 0728323272)

Tur arhitectural Case de Epoca in Cimitirul Bellu, Bucuresti

Tur arhitectural Case de Epoca in Cimitirul Bellu, Bucuresti (sursa hartii: Bing Maps)
***********************************************
Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.
***********************************************
Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.
Filed under: Bucuresti, Patrimoniu Arhitectural Tagged: Arhitectura, Arhitectura Romaneasca, Arhitectura Romaniei, Bucuresti, Dezvoltare Urbana, Identitate, Istorie, Patrimoniu Arhitectural, Romania, Tur Arhitectural, Tur Arhitectural Tematic, Valentin Mandache
