Cuplul primordial, Adam si Eva, este o tema predilecta in artele vizuale. Decoratia arhitecturala nu face exceptie in aceasta privinta. Am gasit in timpul muncii mele de teren in Bucuresti doua asemenea reprezentari, un basorelief in stilul Art Deco impodobind pedimentul intrarii unei case de apartamente construita in 1929, si o statue, parte din designul de gradina a curtii unui bloc comunist de la mijlocul anilor 1960, amandoua prezentate in fotografiile de mai jos.

Adam si Eva in reprezentare Art Deco, basorelief pe pedimentul unei case de apartamente din 1929, zona Cismigiu, Bucuresti (©Valentin Mandache)
Panoul Art Deco este in opinia mea, un destul de bun produs artistic, pe linii clasiciste sau chiar Rodin-iene, invintand la filozofare pe marginea simbolismului acestui cuplu in conditiile perioadei interbelice, la inceputul Marii Depresiuni Economice. Imi place altarul, cu baza in trei trepte si trei caneluri pe coloana, toate conformandu-se regulii de trei a stilului Art Deco, pe care se reazema cele doua personaje, ca doua zeitati antice, cuprinse de radiatia generata de focul sacru. Adam si Eva in aceasta instanta arata destul de androgen, ceea ce este in acord cu normele clasicismului grec de portretizare incerta a sexului personajelor.

Tema Adam si Eva in compozite statuara din anii ’60, reprezentand cuplu de adolescenti zona Domenii, Bucuresti (©Valentin Mandache)
Cuplul din compozita ce dateaza de la mijlocul anilor 1960 este de asemenea o redare a temei Adam si Eva, dar in coordonatele ideologiei comuniste care pervadau viata si societatea Romaniei acelei perioade. Reprezinta o pereche de varsta Romeo-si-Julieta de adolosecenti, fara trasaturi aristocratice ca in panoul de mai sus, insa in infatisari robuste, considerate sanatoase, atribuite membrilor clasei muncitoare. Anii 1960 au reprezentat o perioada de dezghet a dictaturii, dupa dura decada si jumatate de stalinism postbelic, iar in Romania in particular, aceasta a fost reflectata in bune productii artistice si arhitecturale (vezi de exemplu remarcabilul design Modernist al hotelurilor ce impodobesc litoralul Marii Negre). Statuia exuda ceva din acea atmosfera mai optimista si in opinia mea e de un standard artistic mai bun decat basorelieful Art Deco descris mai sus.

Adam and Eve in Art Deco and 1960s communist representations, Bucharest (©Valentin Mandache)
Filed under: Art Deco, Bucuresti, Comunism Tagged: Arhitectura, Arhitectura Bucurestiului, Arhitectura Romaneasca, Arhitectura Romaniei, Art Deco, Bucuresti, Identitate, Patrimoniu Arhitectural, Perioada Interbelica, Simbolistica, Stil Art Deco, Valentin Mandache
