Dragi cititori,
Sunteti invitati la un tur tematic de aproximativ trei ore (intre 10.30h – 13.30h), sambata 8 decembrie ’12, pe subiectul vechii arhitecturi bisericesti bucurestene oglindit in edificiile sacre cuprinse intre zonele Universitate si colina Patriarhiei, si cum acestea au influentat sau au fost la randul lor influentate de alte tipuri arhitecturale, in special stilul neoromanesc.
Bucurestiul de-a lungul cele mai mari parti a istoriei sale documentate a fost principalul centru ecleziastic al principatului Tara Romaneasca si, dupa unificarea cu Moldova la mijlocul sec. 19, al Romaniei. Orasul era faimos pentru sutele sale biserici de rit grec-ortodox, multe din ele construite in stil brancovenesc, o remarcabila arhitectura ce sintetiza motive bizantine, otomane, renascentiste si baroce, ce a aparut in Valahia dintre mijlocul sec. 17 si 18. Aceste biserici a constituit o principala sursa de inspiratie pentru arhitectii erei national-romantice de la sfarsitul sec. 19, cand stilul neoromanesc a fost creat, ce va deveni in urmatoarele decade cel mai vizibil parametru identitar al natiunii romane. Edificiile sacre, prin magnitudinea proportiilor si semnificatia lor pentru comunitate, au constituit de asemenea modele arhitecturale si locuri unde se pionierau noi technologii de constructie, cum au fost cupolele neo-renascentiste, turnurile neo-baroce, sau tehnologia betonului armat, ce au influentat profund alte tipuri de arhitectura ale orasului. In cursul acestui tur vom viziona unele din cele mai reprezentative biserici din centrul Bucurestiului, explicandu-va intricatiile lor ahitecturale, cu referinte despre cum design-ul acestora a influentat evolutia si identitatea peisajului construit din ultimile trei secole. Printre detaliile examinate vor fi brancovenescul tarziu al Stavropoleos-ului, neo-renascentismul Domnitei Balasa, elemente decorative si structurale ale vechii catedrale patriarhale sau de la biserica ciobanului Bucur, locul unde se spune ca a inceput Bucurestiul.
Bisericile vizitate vor fi urmatoarele: Stavropoleos, Postei, Gabroveni, Rusa, Coltei, Sf. Gheorghe Nou, Sf. Gheorghe Vechi, Baratia, Curtea Veche, Balasa, Patriarhiei, Sf. Spiridon Nou si Ciobanului Bucur.
Turul costa 35 lei de persoana, rezervari gratuite (este un numar limitat de locuri) prin email la v.mandache@gmail.com sau folosind sectiunea de comentarii a acestui post. Va voi trimite un mesaj cu detaliile locului de intalnire atunci cand voi primi rezervarea.
Astept sa ne intalnim la tur,
Valentin Mandache, expert in case de epoca (tel: 0728323272)

Arhitectura istorica a bisericilor bucurestene: tur tematic – Case de Epoca – (©Valentin Mandache)

Tur arhitectural Case de Epoca: Arhitectura bisericeasca veche bucuresteana
***********************************************
Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.
***********************************************
Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.
Filed under: Arhitectura Religioasa, Bucuresti, Patrimoniu Arhitectural Tagged: Arhitectura, Arhitectura Eclesiastica, Arhitectura Ecleziastica, Arhitectura Romaneasca, Arhitectura Romaniei, Arhitectural Religioasa, Arhitecturala Bisericeasca, Bucuresti, Bucurestiul Eclesiastic, Bucurestiul Ecleziastic, Identitate, Identitate Naţionala, Istorie, Patrimoniu Arhitectural, Romania, Stil Brancovenesc, Stil Romanesc, Tur Arhitectural, Tur Arhitectural Tematic, Valentin Mandache
