Dragi cititori,
Voi organiza un tur arhitectural tematic duminica 31 iulie 2022, de aproximativ doua ore, intre 10.30h – 12.30h, pe subiectul fazei tarzii a stilului neoromanesc, care s-a desfasurat in cea de a patra si a cincea decada a sec. 20, o perioada cand a atins o criza de expresie, redresata prin fascinanta sa sinteza sinteza cu stilurile Art Deco, Mediteranean si Modernist. Turul poate fi de interes pentru oricare dintre dumneavoastra care doreste sa-si completeze cunostintele despre captivanta istorie arhitecturala a orasului sau sunteti in vizita ca turist sau afaceri.
Tehnologiile moderne de constructie ce au aparut si raspandit in timpul „erei jazzului” din anii ’20, au facut posibila ridicarea de structuri usoare cu ample spatii deschise, la costuri mai mici, ce s-au manifestat expresiv in arhitectura Art Deco si Modernista. Acest mediu era destul de antitetic stilului neromanesc, articulat in fazele lui precedente (timpurie si matura intre anii 1880 – 1920) mai ales in structuri cu mult ornament, traditioanal greoaie, din caramida, ce aveau costuri mari. Evolutia aceea a dus la o criza in sanul ordinului national, amenintat si de popularitatea in randul publicului a stilurilor internationale moderne sau a design-urilor inspirate din tipuri mediteraneene, ce incepeau sa impanzeasca Bucurestiul anilor ’30. Stilul neoromanesc a reusit sa supravietuiasca si chiar infloreasca, printr-un fascinant si de multe ori spectaculos proces de sinteza cu Art Deco-ul mai ales, dar si cu mediteraneanul, sau in mult mai mica masura cu Modernismul. Acea evolutie inmanunchiaza ceea ce eu denumesc faza tarzie a arhitecturii nationale, exprimarea sa in tipurile de design la moda din anii 1930 si ’40. Obiectivul turului este sa lamureasca un episod captivant al neoromanescului intr-un mod placut, usor de inteles, in cadrul unei excursii culturale, prin prezentarea de edificii importante ale acestei faze de dezvoltare stilistica a peisajului construit, cel mai amplu reprezentata din tot orasul in zona Kiseleff.
Turul costa 90 lei de persoana, rezervari prin email la v.mandache@gmail.com sau folosind sectiunea de comentarii a acestui post. Data limita pentru inregistrare: vineri 29 iulie, ora 20.00h. Va voi trimite un mesaj cu detaliile locului de intalnire atunci cand voi primi rezervarea. Numarul de participanti este de minim trei (sau costul echivalent daca mai putini), maximum zece. Turul de va tine in limba engleza daca sunt participanti nevorbitori de romana.
Astept sa ne intalnim la tur,
Valentin Mandache, istoric de arhitectura (tel: 0728323272)


***********************************************
Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania si sud-estul Europei – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii si istoriei comunitatilor ce locuiesc in aceste regiuni.
***********************************************
Daca doriti sa aflati date stilul arhitectural, istoria unei case de epoca, pe care intentionati a o vinde, cumpara, renova in spirit istoric sau restaura, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor de pe pagina de Contact din acest blog.