Dragi cititori,
Doresc sa va invit la un tur arhitectural Case de Epoca ce va avea loc in centrul Bucurestiului, in zona din jurul Palatului Regal, ce contine Ateneul Roman, simbolul acestui oras si multe alte cladiri de marca imprimandu-i identitatea. Acest eveniment este programat pentru sambata 11 august 2018, intre 11.30h – 13.30h. Turul poate fi de interes pentru oricine dintre dumneavoastra, bucurestean, sau vizitand orasul, care doriti sa aflati detalii inedite despre fascinanta sa istorie si personalitate arhitecturala.
Bucurestiul de-a lungul evolutiei sale a avut un numar de zone „centru”, pornind de la targul medieval ce este acum Lipscani, situat in meandrele Dambovitei, dupa care periodic mutandu-si pozitia, urmand directiile spre principalii sai parteneri comerciali regionali: spre sud si est in timpul secolelor de dominatie otomana, sau spre nord odata ce puterile Europene au devenit hegemonii regiunii. Ceea ce numim azi centrul Bucurestiului, obiectivul turului nostru, a aparut cu mai putin de un secol si jumatate in urma, cuprinzand unele dintre cladirile iconice ale orasului, de la cea a Ateneului, o somptuoasa sala de concert in stilul Beaux Arts, construita intr-o prima faza in 1888, proiectata de arhitectul francez Albert Galleron, fostul Palat Regal (arh. N. Nenciulescu, 1937) cu trasaturile lui neoclasice, ce astazi gazduieste Muzeul National de Arta, la futuristica structura vitrata ce incoroneaza cladirea neorenascentista a fostei ambasade a Imperiului Habsburgic, incendiata la Revolutia anticomunista de la 1989. Vom examina de asemenea hotelul Athenee Palace, faimosul cuib de spioni, unde agenti precum britanci, americani si germani locuiau pe acelasi coridor si se spionau reciproc in anii si lunile premergatoare celui de al Doilea Razboi Mondial, sau hulita pe vremuri cladire a Comitetului Central al Partidului Comunist, de unde cuplul dictatorial al Ceausestilor a trebuit sa fuga in graba, intalnindu-si mai tarziu sfarsitul, urmariti de bucurestenii in revolta. Zidurile din centru au inca pe portiuni urmele de gloante din timpul revolutiei anticomuniste, si chiar cicatrici mai vechi lasate de bombele germane din august 1944. Vom mai vizita locul fostului Teatru National, unde a renascut limba romana literara dupa secolul de dominatie culturala greceasca fanariota, si Biserica Cretzulescu, o opera a stilului arhitectural brancovenesc, unic Munteniei, printre multe alte obiective. Turul se va sfarsi cu o vizita optionala la Muzeul Theodor Aman (bilet 5 lei), un sarmant edificiu incorporand arhitectura de calitate exterioara si interioara a Bucurestiului perioadei La Belle Époque. Toate aceste repere arhitecturale ale capitalei, concentrate intr-un perimetru relativ mic, va asteapta sa le descoperiti si fotografiati.
Rezervari prin email la v.mandache@gmail.com sau folosind sectiunea de comentarii a acestui post. Va voi trimite un mesaj cu detaliile locului de intalnire atunci cand voi primi rezervarea.
Astept sa ne intalnim la tur,
Valentin Mandache, istoric de arhitectura, tel: 0728323272


***********************************************
Prin aceasta serie de articole periodice intentionez sa inspir in randul publicului aprecierea valorii si importantei caselor de epoca din Romania – un capitol fascinant din patrimoniul arhitectural european si o componenta vitala, deseori ignorata, a identitatii comunitatilor din tara.
***********************************************
Daca intentionati sa cumparati sau vindeti o proprietate de epoca, sa aflati date despre istoria acesteia si felul cum a fost construita, sau sa incepeti un proiect de reovare sau restaurare, m-as bucura sa va pot oferi consultanta profesionala in aceasta directie. Pentru eventuale discuţii legate de proiectul dvs., va invit sa ma contactati prin intermediul datelor din pagina mea de Contact, din acest blog.