Articolul meu despre răzătoarea de noroi din perioada La Belle Epoque, care împodobea Catedrala Metropolitană Ortodoxă din Sibiu, a atras un neașteptat grad de interes din partea cititorilor. Printre cei ce au făcut remarci a fost și Robin Grow, Președintele Societății de Art Deco și Modernism a Australiei, care natural m-a întrebat dacă nu am printre descoperirile mele și o răzătoare de noroi Art Deco. Am răspuns că într-adevăr am găsit una în București, pe care doresc acum să v-o arăt în toata gloria sa, în următoarele fotografii.

Ineditul artefact aparține Vilei Miclescu, una dintre cele mai elegante clădiri ale Bucureștiului perioadei Art Deco și Modernistă, localizată în cartierul Dorobanți, proiectată de arhitectul Horia Creangă și construită în 1930.

Răzătoarea de noroi conține regula de trei, inspirată din mitologia antică egipteană, tipică stilului Art Deco, văzută în cele trei lame ale sale, fiind în ton cu barele orizontale grupate în trei de pe feroneria ușii.

Vila este în cea mai mare parte un design Modernist interbelic, pentru care Horia Creangă este atât de renumit, cu unele elemente Art Deco, cum este casa scărilor, ușa și răzătoarea de noroi.

Casa este într-o stare proastă de întreținere, cu toate că e pe lista monumentelor istorice, o situație obișnuită în București, datorată în primul rând lipsei de educație și interesului în arhitectura istorică a locuitorilor post-comuniști ai acestui oraș. Se pot observa efectele neglijenței chiar și pe această răzătoare de noroi, care este un vestigiu arhitectural atât de rar: prima fotografie, care am făcut-o acum un an și jumătate, o prezintă cu două „urechi”, ochiurile de la capete, pe când ultima imagine, făcută acum o săptămână, arată că una dintre „urechi” lipsește. Aceasta vă dă o idee cât de rapid dispare identitatea arhitecturală a Bucureștiului din cauza propriilor săi locuitori și a autorităților alese de ei.
